Tienerarbeid

Elke dag 1 klusje, meer hoeven ze niet te doen. Maar dat ene klusje gaat niet altijd even vlot. Zuchten, steunen, onderhandelen. Want wat Door moet doen (de afwasmachine leeg maken) is toch echt véél minder werk dan stofzuigen, vindt Birte. Zeker als je niet weet hoe je aan die stofzuigtaak moet beginnen. En dan halfweg even moet gaan rusten in de zetel. En je Whatsappjes elke 3 minuten moet checken.

Ik weet het, ik ga echt eens tijd moeten maken om hen te leren afstoffen en dweilen. Het doet me terugdenken aan mijn grootmoeder, wij noemden haar moeke. Elke vakantie werden haar kleindochters op vrijdagochtend bij haar thuis verwacht om te poetsen. Zonder pardon. En niet om te dweilen, maar om te schuren. Met moeke naast ons als een echte sjampetter om te wijzen naar de plaatsen die we overgeslagen hadden (per ongeluk, echt waar!). Wat was ik jaloers op mijn neven die buiten mochten helpen. Moesten helpen, maar het leek mij zoveel leuker dan kuisen dat het dwingende randje ervan af viel. Terwijl wij met schuurborstel, emmer en opnemer zeulden mochten zij met de tractor rijden en in de stal werken. Zo ging ik mijn kinderen nóóit opvoeden. Jongens of meisjes: iedereen gelijk. Dat beloofde ik mezelf.

Ik kom mijn belofte na: ook Door moet helpen in het huishouden. Al is zijn bijdrage voorlopig nog gering. Hij is het daar niet mee eens. Volgens hem is de énige reden dat wij kinderen hebben om hen al het werk te laten doen in huis. En dan bedoelt hij de tafel dekken. Tsss.

Een gedachte over “Tienerarbeid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s