Twee huizen

Mijn kinderen wonen in twee huizen. Ze vinden dat niet erg (ik vraag het hen soms), want ze zijn het zo gewoon. Door was amper 1,5 jaar toen ik verhuisde. Hij heeft dus nooit anders geweten. Ik herinner me nog hoe hij op een dag met verbazing vroeg: “Zijn er kindjes van wie de mama en papa samen in één huis wonen?” Hij was er zelfs van overtuigd dat iedereen een Roel had. Infoavonden op school, bijvoorbeeld, waren voor de mama’s en de papa’s en de Roels. Ondertussen weten Birte, To en Door natuurlijk wel hoe ons gezin in elkaar zit, en dat is voor hen heel simpel: zij hebben gewoon iemand extra die hen doodgraag ziet. De verstandhouding tussen mij en hun papa is goed. We respecteren elkaar, helpen waar nodig en ruilen soms wel eens van dagen omdat dat beter uitkomt voor het werk, weekendjes-weg of feestjes.

Oververmoeide ouders van jonge kinderen zeggen me wel eens dat dat toch wel gemakkelijk is, dat co-ouderschap. Ze hebben gelijk. Je hebt immers meer rust en tijd voor jezelf. Je hoeft bijna nooit een babysit te zoeken want je plant avondjes uit als de kinderen er niet zijn. En ik durf gerust te stellen dat mijn carrière er heel anders uit zou zien zonder die kinderloze dagen.

Toch klinkt de deur die achter hen dichtslaat op vrijdag een beetje harder dan op andere dagen. De schoenen in de gang zijn weg, er hangen geen jassen aan de kapstok. Het huis wordt stil, de tafel is leeg. Het went niet. 

Daar weegt geen enkel voordeel tegen op.

 

 

Een gedachte over “Twee huizen

  1. Heel mooi gezegd! Een super voorbeeld van co-ouderschap dat werkt. Elkaar respecteren als ouder ook nadat de deur van partner zijn gesloten is. Begrijpelijk dat gevoel van een beetje leegte die ene week. Want mama of papa ben je voor altijd vanaf de eerste dag en dat gaat niet weg op die “kindvrije” dagen. Maar die drie schattige tieners doen het goed en weten dat er twee “thuizen” zijn waar ze altijd terecht kunnen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s